Kanta Lekap Teknologi tinggi dengan paparan LCD boleh memaparkan Teks dan Peta

Bayangkan menghantar mesej semasa memandu, atau meletakkan panggilan semasa mandi, tanpa memegang telefon di tangan anda. Ia bukan SCI-fi lagi - satu teknologi baru membolehkan maklumat seperti mesej teks dan arahan memandu akan diunjurkan ke kanta sentuh.

Perkakasan di sebalik ciptaan ini adalah bulat melengkung paparan LCD yang boleh dimuatkan ke dalam kanta lekap, Ia dibangunkan oleh Pusat Ghent University of Microsystems Teknologi di Belgium.

Teknologi tinggi kanta lekap memaparkan Teks dan Peta"Ini bukan fiksyen sains," kata ketua penyelidik untuk projek Jelle De Smet memberitahu Telegraph. "Ini tidak akan menggantikan skrin pawagam untuk filem-filem. Tetapi bagi aplikasi tertentu ia mungkin menarik untuk menunjukkan paparan seperti arah jalan atau mesej teks  dari telefon pintar yang memaparkan terus ke mata kita."

Kanta lekap ini mungkin berada di pasaran dalam tempoh beberapa tahun akan datang. Dalam menaik taraf daripada model sebelumnya, paparan LCD baru membolehkan permukaan melengkung seluruh kanta untuk digunakan.

Versi terdahulu adalah berdasarkan LED, di mana resolusi paparan adalah terhad kepada hanya sebilangan kecil piksel.

Universiti Washington juga telah membangunkan generasi baru kanta lekap yang boleh menerima e-mel dan juga boleh menghantar maklumat dari Internet ke kanta lekap, sama seperti dalam filem 'Terminator'.

Kegunaan lain kenta lekap ini termasuklah seperti memakai cermin mata hitam, ia akan menjadi gelap apabila terlalu banyak pendedahan kepada cahaya. Bermaksud kanta lekap ini secara otomatik mengurangkan cahaya yang masuk. Kanta lekap ini juga boleh digunakan dalam bidang perubatan dan kosmetik.

Kemajuan ini menandakan  pembangunan yang lebih luas dalam teknologi, dengan tujuan untuk mewujudkan hubungan pixelated sepenuhnya paparan kanta seperti yang diperincikan sebagai skrin televisyen.

Tech gergasi seperti Google dan Apple telah membangunkan teknologi yang sama. tahun yang lalu, Google memperkenalkan Google Glass - bingkai untuk cermin mata yang menonjolkan paparan komputer kecil ke dalam bidang seseorang penglihatan. Apple telah dilaporkan dipatenkan inovasi yang sama.

0 comments :

Post a Comment